Kip met salie, citroen en saffraan en wortelpuree met ricotta
16-10-2019
Salie, één van mijn favoriete kruiden. Ik gebruik het zowel in soepen, mijn bolognaise saus of in ovengerechten. Het geeft een extra warme en kruidige smaak aan alle gerechtjes. Deze kippendijen met citroen, salie en saffraan zijn echt een favorietje van mij. Heerlijk in de zomer met een slaatje, of in het najaar met een lekkere puree. Ik maak het deze keer met wortelpuree met ricotta.
Ingrediënten
Kippendijen en marinade
- 4 kippendij-filets
- verse salie
- sap van halve citroen
- sap van halve sinaasappel
- olijfolie
- verse salie
- 1 tl honing
- saffraan
- himalayazout
- lemon & white pepper mix (Oil & Vinegar)
Wortelpuree
- 500 g wortelen
- 5 aardappelen
- 1 grote el ricotta
- scheutje plantaardige melk
- nootmuskaat
- zwarte peper
- zout
Spices
- lemon & white pepper mix
- himalaya zout
- nootmuskaat
- verse salie
- verse rozemarijn
- saffraan
Bereiding
- 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet wat olijfolie in een ovenschotel, kruid deze al met de O&V peper, zout en leg al wat verse salieblaadjes op het oliemengsel, knijp al beetje van het citroen en sinaasappelsap in het mengsel ook. Leg de kippendijfilets hierop, draai al eens even om zodat beide kanten met olie bedekt zijn.
- 2. Kruid de kipfilets aan de bovenkant met zout, peper en knijp de rest van het citroen- en sinaasappelsap over de kip. Werk elk stukje af met een salieblaadje en verdeel er wat saffraan over. en werk af met de tl honing. Zet in de oven voor een 40 minuutjes, en draai om het kwartier de kip even om zodat de beide kanten mooi goudbruin worden en de honing niet verbrandt.
- 3. Was en snij de wortelen in kleine gelijke stukken. overgiet met olijfolie, peper en zout. verdeel goed onder mekaar en leg er nog verse rozemarijn over. Zet bij de kip in de oven voor een 30 minuutjes.
- 4. Schil ondertussen de aardappelen en stoom deze gaar in 20 minuutjes. Kook de worteltjes nog even verder voor 15 minuten na de oven (haal de tak rozemarijn er wel uit). Zet ze net niet onder water.
- 5. Giet de wortelen af en voeg de aardappelen toe. Voeg een scheutje plantaardige melk toe, nootmuskaat en al wat peper en zout en stamp tot een puree. Ik hou nog van stukken in mijn puree dus ik kook de worteltjes beetgaar, eet je graag smeuïge puree, kook ze dan wat langer zodat ze echt heel zacht zijn. Werk af met een grote eetlepel ricotta, meng goed et voila: A Tavola!

