Stoofvlees met ovenfrietjes

02-12-2019

Herfst en Winter. DE seizoenen bij uitstek voor de slowcook stoofpotjes... Een echte klassieker is uiteraard ons Belgisch stoofvlees met frietjes. Deze versie maakte ik met runderstoofvlees, maar ik gebruik ook heel vaak varkenswangetjes. Heer-lijke comfortfood die ik echt volgens het originele recept maak en niet probeer om gezonder te maken. Sommige recepten zijn niet voor niets klassiekers en laat je dus best onaangeroerd. Wel maakte ik ovenfrietjes ipv gewone frietjes, om het toch net een klein beetje minder vettig te maken. Het recept is zoals gewoonlijk met een eigen persoonlijke twist en in dit geval is dat sweet sweet honey... Een gezonde zoete toets Njoy! 

Ingrediënten


  • 1 kg runds-stoofvlees of varkenswangetjes
  • 1 grote witte ui
  • 1 sjalot
  • boter
  • bloem
  • 1 grote eetlepel luikse siroop
  • anderhalf flesje bruin bier (St Bernardus Abt 12 bv)
  • 3 kleine volkoren boterhammen met mosterd

Spices

  • Peper
  • zout
  • verse tijm
  • laurierblaadjes
  • 1 kruidnagel
  • nootmuskaat

Bereiding

  • 1.  Bloem het vlees en snij de ui en sjalot in kleine stukken.  Zet ondertussen zowel een pan als een stoofpot op het vuur en doe er boter in.
  • 2. Laat de boter goed warm worden tot ze bruist. Doe in de stoofpot de ajuin en de sjalot, kruidt al wat af met de nootmuskaat en laat rustig stoven op een laag vuurtje. Bak ondertussen ook het vlees,  (in porties) mooi bruin en kruid al elke keer met peper en zout, voeg boter toe wanneer nodig zodat het mooi bakt maar niet aanbakt.  
  • 3.  Voeg het gebakken vlees al toe aan de stoofpot, en deglaceer ondertussen de pan met het bier. Breng het aan de kook, roer de aanbaksels los en voeg dan ook dit bier toe aan je stoofpot. 
  • 4. Breng de mosterd aan op het brood (mag goed dik gesmeerd worden) en voeg toe aan je stoofpot, samen met de takjes tijm, ( ik gebruikte verse tijm, takje of vier), de eetlepel luikse siroop,  de laurierblaadjes, en de kruidnagel. Laat het vlees bij voorkeur drie uurtjes pruttelen op een laag vuurtje. Laat het deksel van de pot, tot de saus de gewenste dikte heeft en laat het dan verder onder deksel stoven.
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin