Trick or Treat lasagna

13-10-2019

Oktober... De maand van verandering, lange herfstwandelingen, Halloween en dus ook van de pompoen. Ik ben fan,  yay! In deze post deel ik mijn recept voor pompoenlasagna, of de enige echte 'Trick or Treat ' lasagna. Trick er treat, omdat er heel wat verdoken groenten inzitten en dus ideaal  om voor te schotelen aan de kids. Als je wil kan je hem helemaal veggie maken door het gehakt helemaal te vervangen door het "champignon-gehakt", en de pancetta dan niet te gebruiken. Fruit alle groenten dan aan in olijf-olie.. Het is wat voorbereidingswerk maar het is zeker de moeite waard! Ik maak altijd een dubbele portie en vries de helft in porties in. Dit recept is voor 4 personen. Ook het recept van de bolognaise-saus is een eigen receptje geïnspireerd op mijn grote Italiaanse voorbeeld : Antonio Carluccio, maar toch een beetje gezonder gemaakt door de helft van het vlees te vervangen door champignons. 

Ingrediënten

Bolognaise saus
  • 40 g pancetta
  • 1 grote rode ui
  • 2 teentjes look
  • 100 g wortelen
  • 100 g selder
  • 1 zoete puntpuprika
  • 300 g kippengehakt
  • 200 g champignons
  • 100 ml rode wijn
  • 340 g tomatenpassata
  • 75 gr tomatenpuree
  • 1 el balsamico
  • 1 el sriraracha
  • 2 el grountenbouillon
  • 2 gedroogde laurierblaadjes

Spinazie en ricotta mengsel

  • 200 g spinazie
  • 250 g ricotta
  • potje mini mozzarella bolletjes, of 1 bol mozzarella
  • 2 el parmezaan
  • 2 handjes pijnboompitten
  • 350 g pompoen lasaganavellen
  • verse basilicum
  • Nog 5 verse kerstomaatjes voor de finishing touch

Spices

  • zwarte peper
  • himalaya zout
  • nootmuskaat 
  • lookpoeder
  • 1 el salie (liefst verse, gedroogde kan ook)
  • 1 el oregano

Bereiding

  • 1.  bolognaisesaus : Snij de pancetta fijn en laat het vet uitsmelten in de cocotte op hoog vuur. Snij ondertussen de ui, look, wortelen en selder fijn en voeg toe aan de pancetta, samen met het gehakt. Kruid dit alvast met de nootmuskaat en de salie.  Cutter ondertussen de champignons in een keukenrobot. een paar draaien is genoeg. Het mag nog een beetje structuur hebben, zodat het op "champignon-gehakt" lijkt. Voeg ook dit toe aan het mengsel. Laat een minuutje of 10 sudderen op een middelhoog vuur. Voeg na de 10 mlnuutjes de zoete puntpaprika toe en laat nog een minuutje of 5 doorsudderen. Draai het vuur terug hoog en blus met de rode wijn en laat even inkoken. Voeg daarna de passata, tomatenpuree, balsamico, sriracha, grountenbouillon en de laurierbladen toe, voeg nog een beetje water toe (iets van een 100ml nog). Zet goed rond, draai het vuur op een lage stand en laat deze saus een anderhalf uurtje sudderen op het vuur. proef de laatste 10 minuutjes of het nog wat bijkruiding nodig heeft van peper of zout.
  • 2. kook ondertussen de pompoenvellen een minuutje of 4 in gezouten water en laat goed uitlekken. 
  • 3. Gaar de spinazie in een pan met olijfolie en kruid met nootmuskaat en lookpoeder. Laat even afkoelen en druk het vocht er goed uit. Meng de ricotta in een kom, doe er al de helft van de mozzarellabolltjes bij (snijd deze even in de helft), een paar blaadjes basilicum en kruid goed met zwarte peper, zout en nog wat nootmuskaat. Meng de spinazie er mee onder en de pijnboompitten.
  • 4. Neem een ovenschotel en begin met een laagje bolognaisesaus, daarop een paar pompoenvellen, dan het ricottamengsel en herhaal tot je eindigt met een laag bolognaisesaus. Werk af met de resterende mozzarella bolletjes,  de twee eetlepels parmezaan en nog een paar kerstomaatjes. Zet in de oven voor 25 minuutjes en eindig de laatste drie minuten onder de grillstand zodat de kaas een mooie goudbruin korstje krijgt. Werk af met nog wat peper en zout en verse basilicum. Smakelijk!
  • TIP! : de bolognaise saus is nog beter als je hem een dagje ervoor klaar maakt. 
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin